En el cor de la Costa Blanca, on el turisme és tal vegada el més intens de tota la Comunitat, ens resultarà grat descobrir com els seus fons són també dels més espectaculars. Així succeeix amb les rutes proposades a Altea i Benidorm, en les quals podrem trobar xicotetes coves on mai perdrem la llum, illes repletes de vida submergida, abundància d'espècies només comparables en grandària i varietat amb destinacions més llunyanes de la costa i una infinitat d'emocionants satisfaccions per als amants de la naturalesa marina.
En les turístiques localitats costaneres de Benidorm i Altea resulta evident, més que en cap altre lloc, que un entorn adequadament conservat és un factor de rellevància a l'hora de l'elecció de la destinació turística, al mateix temps que permet complementar l'oferta d'oci. Amb aquesta orientació d'harmonitzar usos i activitats diverses per a la preservació de l'entorn, és amb la qual sorgeix la declaració del Parc Natural marítim-terrestre de la Serra Gelada i la seua zona litoral. Abasta un total de 5.653 hectàrees, la majoria d'àmbit marítim, de Benidorm, L'Alfàs del Pi i Altea, entrant en el seu àmbit de protecció la totalitat de la serra i els illots de la Mitjana, als mateixos peus de la Serra Gelada, de l’Olla i la Galera en la badia d'Altea, i el conegut Illot de Benidorm, que malgrat la seua reduïda extensió constitueix per si mateix una àrea d'excepcional interés, tant per la presència d'alguns endemismes vegetals rellevants – entre els quals destaca, sobretot, silene hifacensis - com per constituir l'àrea de nidificació de diverses espècies d'aus marines.
La Serra Gelada compta, en el seu front litoral, amb impressionants penya-segats de més de 300 metres d'altura i alberga nuclis de vegetació d'un valor excepcional, destacant la duna fòssil penjada i la peculiar vegetació que la colonitza. A més, la serra comparteix diversos endemismes botànics amb el veí Penyal d'Ifac.
Quant a la fauna, la principal riquesa són les aus marines, entre les quals destaquen el corb marí emplomallat, la gavina, l'ocell de tempesta comú i fins i tot aus rapaços com el falcó pelegrí. En l'àmbit submarí són importants les prades de Posidònia oceànica i de Cymodocea, que es troben en molt bon estat de conservació i acullen a multitud d'espècies, podent-se trobar exemplars de Pinna nobilis o nacra. Els fons marins d'aquest entorn són d'una varietat i riquesa excepcionals, amb abundància de vida i bona visibilitat de les aigües, la qual cosa resulta encara més sorprenent en tractar-se d'un entorn turístic molt freqüentat.
Per aquest motiu la figura de Parc Natural resulta idònia per a conciliar el desenvolupament econòmic amb la conservació dels recursos i valors dels espais naturals. Són especialment destacables els fons de la Llosa de Benidorm, muntanya enterament submergida que des dels 35 metres ascendeix a poc més de huit metres de profunditat i acull una generosa representació de la millor flora i fauna mediterrànies.
+ Info: