Blog

snorkel comunitat valenciana

Descobreix els secrets del Mediterrani practicant snorkel a la Comunitat Valenciana

Un dels atractius més importants de la Comunitat Valenciana és el seu extens litoral que, amb prop de 600 quilòmetres de costa banyada pel Mediterrani i tres reserves marines, permet descobrir en tub respirador increïbles paisatges subaquàtics i una sorprenent biodiversitat marina.

En aquest post descobriràs els secrets que amaga el Mediterrani a través d’una selecció de rutes de snorkel en la Comunitat Valenciana que et guiaran a través de diferents hàbitats submergits. Et mostrarem platges, illots i coves de fons rocosos de capritxoses formes coberts per ombrel·les japoneses, esponges taronges, estreles roges, polps camaleònics i sépies. Sobrevolaràs praderies de posidònia, l’ésser viu més longeu del planeta amb més de 100.000 anys, acompanyat per castanyoletes, peixos verds fluorescents i bancs de juganeres salpes i oblades. En algunes zones fins i tot podràs albirar a l’enigmàtic peix lluna quan emergisca a la superfície per a calfar-se al sol, o a esquius torpedes i a tortugues marines navegant amb les seues ales i aletes sobre fons d’arena.

I ara que tens una idea del que podràs admirar sota el mar Mediterrani, què tal si t’expliquem quines són les millors rutes de tub respirador en la Comunitat per a descobrir-les? Del sud d’Alacant al nord de Castelló t’oferim una selecció dels recorreguts més atractius que compten amb informació detallada sobre el seu itinerari:

1.   Les Pedreres Romanes (Pilar de la Horadada)

El dinàmic arenal de la platja de Mil Palmeres de Pilar de la Horadada és l’inici d’aquesta ruta que discorre entre pedreres romanes del segle I aC deixant la paret rocosa de la riba del mar a la dreta, el perfil costaner es voreja amb rumb sud per a explorar un variat fons de roca i arena fins a arribar a la punta de pedres que marca el retorn de la ruta. A més de ser platja accessible, Mil Palmeres compta amb un gran nombre de serveis per a banyistes i a partir de setembre ofereix un programa d’activitats esportives gratuïtes. Trobaràs altres rutes de tub respirador en la zona, així com la programació d’activitats en Visit Pilar de la Horadada.

2.   Tabarca (accés amb vaixell-taxi des de Santa Pola i Alacant)

Tabarca és una illa banyada per aigües cristal·lines, extenses praderies de posidònia i una espectacular biodiversitat marina. Va ser la primera Reserva Marina declarada a Espanya l’any 1986 i és l’única illa habitada de la Comunitat Valenciana. La ruta proposada s’inicia en la cala rocosa situada sota l’església fortalesa i segueix la línia de la costa fins als peus de la muralla de l’església. Acompanya el recorregut una extensa praderia de posidònia oceànica que, com saps, no és una alga sinó una autèntica planta que reverteix a l’atmosfera molt més oxigen que el seu equivalent en bosc tropical i que serveix de refugi a més de 300 espècies de flora i 1.000 espècies de fauna. Més informació sobre Tabarca en Alicante Turismo.

3.   La Illeta dels Banyets o Els Banys de la Reina (El Campello)

Si t’abelleix explorar en tub respirador un jaciment arqueològic, et proposem un recorregut que s’endinsa entre piscifactories romanes comunicades entre si sota l’aigua. S’accedeix des de la xicoteta platja al sud del petit istme de “La Illeta dels Banyets” situat després del Club Nàutic als peus de la Torre de la Illeta. Si bé aquesta ruta es pot fer tot l’any, recomanem visitar-la de maig a octubre, ja que en aquest període està senyalitzada per boies i compta amb audioguies submergibles que ofereix gratuïtament l’ajuntament del municipi. Altres rutes de tub respirador interessants al Campello són La Cova del Llop Marí, l’escull artificial o Venta Lanuza, totes elles descrites en els fullets de snorkel de El Campello Turismo.

4.    Platja dels Estudiants (La Vila Joiosa)

La Platja dels Estudiants, també coneguda com platja Varadero, està al costat del Club Nàutic de La Vila Joiosa i ofereix totes les comoditats per al banyista. El norai que emergeix de l’aigua en l’extrem sud de la platja és un excel·lent punt de partida per a una ruta de snorkel cap al sud que voreja parets entapissades d’algues i esponges i poblades de bancs de peixos. Els detalls d’aquesta i altres rutes com la de Racó del Conill, Puntes del Moro, L’Esparrelló, La Caleta o el Xarco poden descarregar-se en el fullet de snorkel de La Vila Turística.

5.   Cala del Tio Ximo (Benidorm)

La Cala del Tio Ximo és un xicotet racó en ple Parc Natural de Serra Gelada que s’amaga de la bulliciosa Benidorm i que constitueix un excel·lent enclavament per a explorar el Mediterrani en tub respirador. Amb una resguardada orientació SO, ofereix un recorregut circular per aigües transparents que travessa un arenal immaculat per a explorar els racons de la paret esquerra i seguidament creuar la cala sobrevolant fons de posidònia que succeeixen als d’arena i roca, i buscar la paret oposada per a tornar al punt de partida. Altres interessants rutes de tub respirador a Benidorm són la d’Almadrava, Mal Pas i la sempre sorprenent Illa de Benidorm. El croquis i recorregut de totes elles pot descarregar-se des de Visit Benidorm.

6.    Mascarat (Altea)

Aquesta xicoteta cala oberta al sud està protegida per una escullera a la dreta i un braç muntanyenc a l’esquerra, des d’on s’inicia el recorregut sobrevolant zones de posidònia i arenals lluminosos. Segons s’avança en el recorregut, el fons va donant pas a una successió de blocs de roca que són refugi per a polps i sards fugissers. Per a accedir a aquesta tranquil·la cala és necessari dirigir-se al port esportiu Luis Campomanes i, sense entrar en ell, buscar la bifurcació que arriba fins a Mascarat. Altea també ofereix altres recorreguts que permeten explorar els fons marins del Parc Natural de Serra Gelada com L’Olla, Cap Negret, o La Solsida, tots ells descrits en Visit Altea.  

7.    Cala El Racó (Calp)

La Cala Racó és un enclavament idoni per al tub respirador, tant pel seu fons marí com per la seua espectacular localització amb orientació sud a l’abric dels vents del llevant i als peus dels penya-segats del Penyal d’Ifac. Entrant al mar des de la platja i seguint la paret de l’esquerra trobarem un fons vorejat per roques i praderies de posidònia, que descendeix fins a les restes d’un pesquer a -7 m. Abans de fer la ruta es recomana consultar la descripció detallada que ofereixen els fullets de snorkel de Calpe, en els quals també s’inclouen altres rutes espectaculars de snorkel només accessibles des de vaixell.

8.     L’Advocat – El Baladrar (Benissa)

La Cala de l’Advocat, veïna de la preciosa cala de Baladrar, reuneix tots els requisits per a passar un dia de snorkel a la platja en família. Disposa d’una zona d’arena protegida per un espigó xicotet i un meravellós entorn submarí jalonat pel Cantalar, un penya-segat de 47 metres que s’endinsa en el mar. Podràs accedir a l’aigua per una escala que està al costat de les roques i des d’allí, en paral·lel a l’escullera, apareixeran praderies de posidònia entre grups de roques disposades capritxosament que recreen passadissos i racons. Altres zones perfectes per a tub respirador a Benissa són Les Bassetes, La Fustera, Els Pinets i La Llobella. Totes elles estan comunicades per la senda “passeig ecològic”, equipat amb panells interpretatius sobre la biodiversitat, riquesa geològica i cultura local lligada al mar. La descripció detallada de la senda i rutes de snorkel està disponible en Benissa.  

9.    Cap Blanc (Teulada - Moraira)

En l’extrem sud del xicotet municipi de Moraira es troba el Cap Blanc amb espectaculars vistes al Penyal d’Ifac. A aquesta ruta s’accedeix travessant una zona residencial, al final del carrer Cap de Gata, i baixant per una escala que ens condueix a peu d’aigua. Polps, estreles de mar, salpes, gorgònia i posidònia són algunes de les espècies que podràs trobar en Cap Blanc. Altres punts de snorkel espectaculars de Moraira són Andrago, Portet i Moraig, tots ells detallats en el fullet de snorkel descarregable des de Turismo Teulada Moraira.

10.   Cala Barraca (Xàbia)

Aquesta xicoteta cala és un dels enclavaments litorals amb més personalitat de la Comunitat Valenciana. S’hi accedeix a través d’una platja de grava i bitles que dona pas a una plataforma rocosa amb illots submergits i praderies de posidònia. Altres cales espectaculars a Xàbia són Granadella, Cova Tallada, Cala Tangó, Cala Blanca i Cala Ambolo. Pots descarregar el mapa de cales i zones de tub respirador en Xàbia.

Altres cales fantàstiques per a gaudir en snorkel, però que hauràs d’explorar pel teu compte, ja que no disposen d’itinerari publicat són: El Fresquito (Dènia), El Dossel-Faro (Cullera), La Renegà (Orpesa), Cala Mundina (Alcalà de Xivert - Alcossebre) i La Grossa Interior de la Reserva Marina de les Illes Columbretes (Castelló). Aquesta última només és accessible amb vaixell i després d’una travessia de dues hores des de Castelló o Alcossebre.

Encara que la nostra recomanació és que tragues el màxim partit al teu equip de tub respirador i et deixes guiar per experts bussejadors que et mostraran tots els secrets del nostre Mediterrani. A tall d’exemple, aquestes són algunes de les empreses que ofereixen rutes guiades en la Comunitat: CelacantoAli-sub i Scuba Elx.

Finalment, no volem tancar aquest post sense recordar-te que per a gaudir del medi marí és necessari extremar la teua seguretat. Busseja sempre acompanyat, respectant les banderes de l’estat de la mar i no excedisques els límits d’abalisament de les zones de bany (en absència d’aquests, assenyala la teua posició amb una boia). És molt important que evites tocar amb mans o aletes el fons marí, o manipular estreles, caragols de mar o petxines, ja que poden ser el refugi d’altres espècies. Tenint en compte aquestes consideracions, et donem la benvinguda al nostre estimat blau.