Blog

Busseig en Illes Columbretes

Busseig i esnòrquel en una illa volcànica: la Reserva Marina d'Illes Columbretes

Vos conte la meua experiència en un lloc molt especial: Illes Columbretes.

Despertem amb il·lusió pel dia que ens espera, per fi ha arribat el moment de visitar la Reserva Marina d'Illes Columbretes, enfront de les costes de Castelló.

Jo estic desitjant bussejar en un dels llocs d'Espanya millor conservat i valorat pels bussejadors, i amb una garantia de visibilitat de molts metres per davall de l'aigua. A més, gràcies a la remota ubicació (a unes dues hores de travessia des de la costa), és un dels pocs punts de busseig del Mediterrani que no està massificat. També m'acompanya la meua parella, a qui li fa il·lusió disfrutar d'un dia en la coberta d'un barco, nadar en aigües cristal·lines i, a més, poder desembarcar en l'Illa Grossa per a recórrer una de les sendes del Parc Natural. Què més podem demanar? És un pla perfecte!

Ens traslladem en cotxe fins a l'aparcament exterior del Reial Club Nàutic de Castelló, on és molt fàcil aparcar, especialment a les 7 del matí.  Ens apropem a l'entrada de l'edifici, on ens rep el personal de Charters Casamar.

En arribar al barco, ens prenen la temperatura corporal, segons els nous protocols dels centres de busseig durant esta època de Covid, i entreguem la documentació que ens va demanar Casamar, una declaració jurada de salut. El barco té una capacitat de 12 passatgers, més 2 tripulants, per la qual cosa els tràmits són molt ràpids.

A continuació, pugem i comprovem els equips de busseig mentre ens expliquen detalladament les mesures d'higiene i de seguretat, les diferents estances del barco i el programa d'activitats del dia. En acabar, ens fan una foto de record.

Salpem a les 8 h, amb moltíssimes ganes d'iniciar este viatge tan desitjat. La música ens acompanya durant tota la travessia i, de tant en tant, ens sorprenen peixos voladors. Fa un dia meravellós d'estiu i el mar sembla un espill.

Veiem l'Illa Grossa, a l'horitzó, i estem ansiosos per arribar-hi.

 

Faro de las Islas Columbretes
Imponent far de les els Columbrets

 

Ja estem dins de la Reserva, passem molt a prop de l'illa i el patró redueix la velocitat perquè puguem fer fotos.

Els visitants es preparen per a desembarcar. El patró i el guia de busseig els ofereixen barrets i els donen aigua per a la visita, que sembla que serà calorosa. Els guies de la Reserva ens estan esperant en terra per a acompanyar els visitants de l'excursió. Són les 10:30 h del matí.

Mentrestant, els bussejadors ens equipem per a botar a l'aigua i buscar el primer punt d'immersió. Ens aconsellen fer una prova de balast, ja que, segons ens comenten, l'aigua en Columbretes està més salada que en la costa.

Surant al costat del barco, veig la meua parella de lluny, mentre puja per la senda cap al far. Buide el meu jacket i, al costat del meu company de busseig i de la resta del grup, em submergisc al cap d'uns segons.

El primer que em sorprèn és la impressionant visibilitat de l'aigua, de més de 20 metres. Mentre baixem, comencem a veure grans meros per tot arreu, vidriades, corballs..., vida per tots els llocs. Les formacions rocoses em recorden al passat volcànic d'este lloc, el paisatge resulta quasi irreal, ja que sembla que estem volant gràcies a la visibilitat tan bona que hi ha. En allunyar-nos de les parets de l'illa, la vida es multiplica i veiem núvols de castanyoletes, un grup de déntols i, a tota velocitat, unes tonyines xicotetes en plena caça.

Una hora més tard, tornem a bord per a descansar i recollir els nostres acompanyants, que tornen de l'excursió en l'Illa Grossa. Ara els toca a ells disfrutar d'un capbussó, però abans ens conten molt detalladament les vistes que han fotografiat des del far i les diferents aus que han trobat durant la passejada. 

 

Snorkle en Islas Columbretes
La transparència de l'aigua en Columbretes mai deixa de sorprendre

 

Els bussejadors mengem un snack mentre veiem com els tripulants de Charters Casamar distribueixen aletes i màscares d'esnòrquel a la meua parella i a la resta d'acompanyants. Els observem amb atenció, ja que sabem que, només entren a l'aigua, se sorprendran en veure tants peixos tan a prop i per la profunditat del blau. Els xiquets disfruten molt botant a l'aigua des del barco i tots riuen. Nosaltres, els bussejadors, descansem i ens preparem per a la segona immersió.

Ja són les 13 h i entrem a l'aigua buscant l'illot La Foradada. És encara més impressionant, estic meravellat. Meros enormes, molta vegetació i un fons preciós amb un arc natural en la part est. Tornem al barco fent el perfil de l'illot i acabem la immersió al cap d'una hora de disfrutar al màxim. Al costat del barco trobe la meua companya, que continua en l'aigua amb la resta del grup.

Després de bussejar, arrepleguem l'equip i encara tenim temps de menjar un entrepà, que devorem. Abans de la COVID, oferien paella a bord; esperem que, en un futur, puguen tornar a la normalitat, ja que el servici és molt agradable. Els que porten l'empresa són germans, i es nota eixe tracte familiar. Estem tots molt còmodes.

Són les 15:30 h i llevem les àncores per a salpar cap a terra. Estem tan cansats que la majoria caiem fulminats de son. A mitjan trajecte, ens refresquem amb un gelat, cortesia de Charters Casamar i, a les 18 h, arribem a port. Ja s'ha acabat este dia tan fabulós.

Jo vaig anar amb la meua parella no bussejadora, però esta experiència també pot ser molt interessant per a famílies, grups de bussejadors i, en realitat, per a qualsevol que desitge passar un dia meravellós al mar.