Blog

busseig, nimersió, covid

El busseig post-covid

Com serà el busseig post-Covid 19? Ens ho explica l'Associació de Centres de Busseig de la Comunitat Valenciana. L'arribada del COVID-19 a Espanya ha creat un abans i un després en les nostres vides. Encara amb menys casos de contagi en la Comunitat Valenciana, gràcies a la campanya de vacunació, ens queda un llarg camí per recórrer. No obstant això, l'ésser humà segueix el seu instint natural i necessita continuar amb la seua vida.

Els bussejadors bussegen

La raça humana, a través dels temps, ha sabut adaptar-se als canvis i reptes que se li han presentat; canvis físics, el clima, la tecnologia i ha superat guerres i malalties de tota mena. Els que bussegem, continuarem fent-ho malgrat la COVID-19. Però Com farem aquest canvi? Com ens adaptarem? Ens ho explica Rafa Arocha, president de la Associació de Centres de Busseig de la Comunitat Valenciana.

De la mateixa manera que hem incorporat nous gadgets com a màscares, guants o altres artefactes en el nostre dia a dia fins al punt de formar part de la nostra rutina, també hem d'incorporar un canvi d'hàbits a l'hora de bussejar.

Com a "bussejador habitual", la primera recomanació seria disposar d'equip de busseig complet en propietat. Aquesta és sempre és una inversió encertada ja que actualment existeixen multitud de gammes de preus, i infinitat d'opcions en el mercat de segona mà.

Si d'altra banda eres un bussejador "ocasional", és a dir, et agrada el busseig però fas altres activitats, l'alternativa és continuar llogant, però disposar d'un equip propi bàsic com la màscara, el tub (si l'utilitzes), un parell de filtres de regulador i, ja que estem, uns escarpins. Encara que aquests últims no tenen relació directa amb un possible contagi per vies respiratòries, són un element sensible quant a higiene es refereix.

Com desinfectar el meu equip?

La desinfecció de l'equip en realitat és molt senzilla. En primer lloc, realitzar l'habitual dessalatge amb aigua dolça per a eliminar la sal i arena. Després de l'endolcisca o dessalatge, els elements en contacte amb les mucoses hauran de ser desinfectats amb un agent bactericida i viricida eficaç abans del seu següent ús. Existeixen diverses marques que comercialitzen productes específics per a neoprens, màscares i reguladors, encara que l'opció més econòmica recomanada és l'hipoclorit sòdic (lleixiu) a l'1%, amb temps d'aplicació ≥ 15 minuts, procurant que la solució arribe a tots els racons i parts de l'equip (immersió total) i esbandir posteriorment amb aigua corrent neta. Tot això ateses les especificitats que marca el fabricant per a cada material de l'equip de busseig.

El teu estat de salut

Pot ser que hages passat la malaltia sense saber-ho de manera asimptomàtica o que realment l'hages patida amb tots els seus símptomes. En qualsevol dels dos casos, hauries de realitzar-te un nou reconeixement mèdic i que siga un expert qui determine en quin moment pots tornar a bussejar.

Si no has patit la malaltia, hauràs de tindre el teu reconeixement al dia com sempre i en el cas d'anar a un centre de busseig, signar una declaració responsable que no has observat símptomes compatibles amb COVID-19 en els últims 15 dies.

El dia de la teua immersió

El dia que tingues planificat bussejar, has de triar si ho faràs pel teu compte, explorant una cala o acudint a un centre de busseig. En el primer cas, si bussejaràs  amb una altra persona pel teu propi compte, hauràs de tindre en compte el teu estat de salut i el del teu buddy o company i que els equips de tots dos estiguen correctament desinfectats, especialment el filtre de l'etapa alternativa de tots dos reguladors que és la que es comparteix en cas de necessitat. Disposar a més d'una màscara de salvament per a ventilacions en cas de necessitat serà molt recomanable.

Si tries anar a un centre de busseig, has d'acudir a un que tinga ben definits els protocols d'higiene i seguretat adaptats al busseig. Els centres de busseig de l'Associació de Centres de Busseig de la Comunitat Valenciana disposen de els Protocols aprovats pel Ministeri de Sanitat que tenen a veure amb l'activitat en el seu conjunt, com l'equip, l'embarcació, la recàrrega de botelles i la utilització de zones comunes. En aquests centres de busseig amb protocols post-COVID es disposaran d'agents desinfectants adequats i tindran implementat un pla d'emergències adaptat a la nova situació com oxigene d'emergència, màscares de rescat, etc per a cuidar dels clients en qualsevol eventualitat que poguera presentar-se.

En la Comunitat Valenciana comptem amb més de 45 centres de busseig, la majoria pertanyents a l'Associació de Centres de Busseig de la Comunitat Valenciana, que t'instruiran en aquest esport perquè pugues gaudir dels més de 30 zones d'immersió i de les 3 reserves marines que fan de la nostra regió una destinació formidable per a iniciar-se en la pràctica del busseig. Recorda que la Comunitat Valenciana té les aigües més càlides i tranquil·les de la costa espanyola, per la qual cosa si busques immersions relaxades, amb diversitat de paisatges i plenes de vida, aquest és el teu destí.

Un d'aquests centres és Cabo la Nao, en la localitat alacantina de Xàbia, on podràs trobar una infinitat d'activitats i cursos de busseig que compleixen amb tota la normativa i  recomanacions imposades per les autoritats sanitàries. Submergeix-te en les temperades aigües de la nostra Comunitat de manera segura i gaudeix d'aquest esport sense preocupacions.  

 “L'art de la vida radica en un constant reajustament al nostre entorn”. Kakuzo Okakura.